elefannt.be | sportadministratie.be | manageyoursite.be  
 

Rue du Long Bois 6

7830 Graty, Belgium
 
 
HOME huisdieren boerderijdieren de weide sfeerbeelden allerlei verbouwingen de aankoop gastenboek
 
 

17 juli 2012 was het zover.
We mochten onze 2 kunekune's (=varkens) gaan halen en zijn ook op de markt van Soignies enkele kippen en ganzen gekocht

het echte boerderijleven kan beginnen :-)

onze paarden
onze varkens
onze kippen
onze konijnen
onze ganzen
 
 
 

het leven buiten in de sneeuw

januari 2013
Ondertussen liggen er vele centimeters sneeuw in de weide. blijkbaar het ideale moment waar dier en mens meer met elkaar in contact komen. De paardjes en varkens zijn totaal geen vreemden meer voor elkaar. en we hoeven maar te fluiten of daar komen de vier paardjes al afgerend. Natuurlijk omdat ze weten dat ze eten krijgen, want nu het gras amper bereikbaar is voor hen, krijgen ze vier keer per dag heerlijke droogvoer, waardoor ze ons echt heel dankbaar zijn en veel in onze buurt vertoeven.

Voor de paardjes hadden we een koord gespannen zodat ze toch ook een overdekte plaats hebben in deze koude en natte periode, maar ze hebben deze privilege al uitgebreid, want de koord houdt hen niet meer tegen. Als ze honger hebben, komen ze ons gewoon halen aan de raam van onze keuken.

Een prachtig moment was (spijtig genoeg niet op foto gelegd) dat onze Jerry (=poes) als een stokstijf stokstaartje op tafel naar buiten aan het staren was toen ze voor de eerste keer een paard zag. 'wauw wat een grote hond', zal ze gedacht hebben :-)

 

 

   

 


onze boerderij/dieren in de eerste sneeuw

07 december 2012
's morgens stonden we op en zagen het witte sneeuwtapijt. ipv 20 minuten hebben we deze morgend 60 minuten nodig gehad om naar het station te rijden met de auto en terug. we zijn onze dieren dan maar eens gaan checken. kijken hoe zij omgaan met deze nieuwe ervaring. Hooi gaan kopen voor de paarden want al het gras was verstopt. Magic en Isha genoten er van om met de hand gevoederd te worden :-)

de konijntjes huppelen vrolijk rond op het witte tapijt, de kippen zoeken takken om op te gaan zitten (hoe hoger van de sneeuw weg, hoe beter blijkbaar), de varkentjes knuffelen zichzelf zo veel mogelijk in in hun stalletje met stro, je ziet ze gewoon niet liggen, ze zijn verstopt tssen het stro

we waren blij om alle dieren zo vrolijk te zien in dit toch koude en natte weertje

 

 

   

 


onze eerste zelfgemaakte boerderijdeuren
... de weg naar onze etensstal

12/08/2012
dit weekend scheen de zon nog eens ten volle in ons belgenland. het ideale moment om de werken even stil te leggen en ons bezig te houden met een buiten-projectje. omdat we onze raam die toegang gaf naar het kippenhok hebben toegemaakt, hebben we de echte ingang dan maar eens onder handen genomen, nl. de oorspronkelijke varkensstal is nu onze etensstal met een dubbele toegang. we moeten enkel de oude verroeste deuren vervangen en hiervoor hebben we gekozen om deze zelf te maken. EN we zijn best fier op het resultaat. zodra ze binnenkort eieren gaan leggen, kunnen we er veel sneller aan :-)

en ja hoor ... tijdens het schilderen, kwam onze roddeltante een handje meehelpen. onder haar gekakel door, kwam onze grijze gans van heel dicht bij bewonderen wat we aan het doen waren :-) het is een schatje !!

stress in het kippenhok

01 maart 2013
door wat meer aanwezig te zijn in de tuin, hebben we opgemerkt dat er twee kippen tussen lopen met een rode poep. Meerbepaald een kaalgeplukte poep. Op internet opgezocht wat de oorzaak kon zijn en daar lazen we over kannibalisme bij gevogelte en dat we de dader moesten opsporen.

Na een tijdje gadeslagen en wat geluk hebben, merkte Eric op dat er één gans bij zit die gewoon zijn poot op de kippen legt en er aan begint te pikken.

We hebben dus moeten beslissen om de ganzen en de kippen zo snel mogelijk te scheiden om de kippen terug rust te geven en daarom hebben we vandaag onze drie overblijvende ganzen eventjes verhuist naar de weide die binnenkort de groententuin gaat worden. Dit wordt niet hun vaste verblijfplaats, maar dit geeft ons toch even de tijd om hun defintief weitje voor te bereiden.

De verhuis was een heel avontuur op zich, ze moesten eerst uit het kippenhok geraken, dan voorbij de varkens en paarden om zo vele meters verder naar de groentenweide te geraken. Ik schat dat het zo'n klein uurtje in beslag heeft genomen, maar al bij al viel het nogal goed mee.

 

 

Nadien zijn we nog eventjes de kippen gaan gadeslaan en ze liepen rustig rond zonder de blazende en roepende ganzen in hun buurt. Het is wel triestig om naar die twee kipjes te kijken. zo rood en bloot !!! ik hoop dat we de echte boosdoener gevonden hebben en dat het snel kan genezen.

 

 

en zoals altijd kunnen wij niks in den tuin doen zonder dat de varkens en de paarden er bij willen zijn ... die zijn zo ongelooflijk lief, is niet met woorden te beschrijven :-)

 onze avondroutine / de dieren voeden

06/08/2012

zodra onze werkdag er op zit, beginnen we aan de avondroutine, nl. de dieren eten geven. we starten hier steeds in het kippenhok. daar aangekomen worden we elke dag opnieuw begroet door onze twee grijze ganzen, met Luna (de witte (nu nog gele) gans) er achteraan hollend.

de grijze ganzen hebben ons elke keer opnieuw toch zoveel te vertellen, precies of hun leven hangt er van af.

zodra de kippen door hebben dat wer zijn, komen ook zij tevoorschijn in de hoop dat we lekkers bijhebben. de konijnen komen soms ook goedendag zeggen, want ze zijn zeker niet schichtig, maar soms blijven ze op de achtergrond, wat vandaag het geval was.

in het kippenhok staat een grote etens- en drinkenbak en dan kijken we altijd na of deze nog voldoende gevuld zijn zodat ze de hele dag kunnen eten. maar als we 's avonds bij hen langs gaan, krijgen ze ook altijd brood of korrels rondgestrooid in het hok. en waar er wordt gestrooid daar zijn de meeste ganzen en kippen

ook kijken we het plonsbadje na of er geen pad is ingekropen (want die geraken er niet meer uit) of het water nog proper genoeg is.

en wie is er steeds als de kippen bij ... onze grijze ganzen!! zij moeten alles als eerste gezien hebben en blijven steeds maar vertellen tegen ons ... misschien zijn het gewoon de grootste roddeltantes :-) konden we hen maar verstaan.

na de kippen, konijnen en ganzen is het aan de beurt van de honden. zij krijgen elke een volle bak brokken en moeten hiervoor eerst mooi gaan zitten en in onze ogen kijken. zodra ze dit hebben gedaan, geven wij een seintje dat ze mogen beginnen eten.

zie hiernaast hoe mooi onze Sloef dit kan :-)

onze drie grote honden zijn steeds heel opgewonden als ze hun etensbakken zien afkomen, maar ook zij moeten hun eten eerst verdienen, maw. rustig worden, gaan zitten (of liggen) en in onze ogen kijken.

Djoek doet het altijd al liggend :-)

Prins is de meest opgewonden hond van allemaal bij het zien van zijn eten, maar zodra hij door heeft dat hij eerst rustig moet worden, veranderd hij ineens in een engeltje.

Als Flor zijn eten heeft gekregen (als eerste of al laatste), zal dit dan ook steeds als eerste op zijn. Flor slokt zijn eten op, terwijl Djoek en Prins het rustig aan naar binnen smikkelen.

tijdens dat de honden eten, blijven wij steeds in hun buurt omdat we willen vermijden dat ze in elkaars bak zouden gaan kijken. ze weten dan dat ze in de buurt van hun eigen etensbak moeten blijven.

omdat Flor altijd als eerste klaar is, kent hij deze routine het beste, maar vandaag mocht hij een keer bij mij komen zitten voor de foto. en draaien met het vingertje vertelt aan Flor dat hij moet rollen over de grond, en hij doet niks liever dan commando's beantwoorden

zodra alle honden klaar zijn met hun eten, vertrekken we met zijn allen door de weide, richting varkentjes.

de honden volgen ons overal waar we naar toe gaan.

de varkentjes horen ons meestal al van ver afkomen, door onze stemmen als we tegen de honden praten. ze komen dan al knorrend van de andere kant van de weide afgestormd naar het poortje, waar ze ook vol ongeduld wachten op hun etensbak.

 

ook bij de varkentjes blijven we tijdens hun maaltijd. hiervoor hebben we er twee stoeltjes geplaatst, wat voor ons een leuke adempauze is.

de honden lopen op dat moment aan de andere kant van de omheining wat rond of spelen met elkaar

en zodra de varkentjes klaar zijn en de nodige strelingen hebben gekregen, vertrekken we terug naar de boerderij. ook nu lopen de honden met ons mee.

maar ook in onze routine, maakt Djoek nog even een duik in de beek :-)
hij doet niks liever en kan die sprong in de beek niet laten.

ondertussen is er een uurtje gepasseerd en kunnen we zelf gaan eten.

ook al noemen we het 'routine' het is een ongelooflijk dankbare taak als je mag ervaren hoe dieren zich gedragen in je buurt !!

 
 
  eric@ruedulongbois6.be | ann@ruedulongbois6.be
Copyright © 2012 Ann Flecyn Comm.V. - elefannt.be
ons dagboek, verhalen over de verbouwingen, onze huis- en boerderijdieren, ...